Druga stopnja vaje za koncentracijo in vizualizacijo

Druga stopnja vaje za koncentracijo in vizualizacijo

Pri drugi stopnji poteka vse enako kot pri prvi, le da ne boste uporabili posnetka. Torej ob samostojnem štetju vdihov in izdihov boste uporabili enake trike. Cilj je ostati čim dalj časa osredotočen le na dih, brez drugih misli.

Ob tem boste naredili še korak naprej pri vizualizaciji.

Še vedno si boste predstavljali številke, a zdaj se boste še nekoliko bolj osredotočili nanje.

Najprej boste določili, kje pred očmi se vam bodo prikazovale. Navadno jih vidimo kot na nekem ekranu oziroma platnu pred seboj, običajno nekje v višini oči ali ušes.

Če to drži tudi za vas, upoštevajte naslednja navodila, sicer pa si jih prilagodite.

Ko vdihnete, si - podobno kot prej - vizualizirajte številko, na primer, številko 1. Oblikujte jo na sredini vidnega polja, a nekoliko odmaknjeno. Torej bo nekoliko manjša.

Vaja za koncentracijo

Ko jo lahko jasno oblikujete v mislih, dopustite, da se vam začne približevati. Gibanje boste zaznali tako, da se bo številka začela pomikati proti vam in se povečevati. Vendar naj se ne približuje ves čas po sredini vidnega polja, temveč naj se premika proti vaši desni strani, dokler se ne ustavi nekje ob desnem ušesu.

Zdaj pa to gibanje uskladite še z dihanjem. Vzemimo, da trajata vdih in izdih po štiri sekunde; kot rečeno, na začetku bosta morda trajala tri sekunde, ob koncu pa pet ali celo več.

Prvo sekundo - ali morda prvi dve sekundi - vdiha boste porabili, da si jasno predstavljate številko v daljavi. Lahko tudi v barvi, kot ste počeli pri prejšnji vaji. Do konca izdiha si nato približujete številko. Ob koncu vdiha naj se številka ustavi na desni strani vašega vidnega polja.

Ob izdihu začnete številko pomikati nazaj tja, od koder je prišla. Ob koncu izdiha je številka ponovno na mestu, kjer ste si jo zamislili na začetku, torej na sredini vidnega polja ter nekoliko oddaljena.

Pri naslednji številki ponovite postopek, le da zdaj številko »zapeljete« na levo stran.

Pri številki tri in pri vseh naslednjih neparnih številkah ponovite postopek, kot ste ga uporabili pri enici, pri parnih številkah pa postopajte tako, kot pri dvojki. Torej številke izmenično »vozite« na desno in potem na levo stran vidnega polja proti sebi.

Ta vizualizacija vam bo še bolj zasidrala um v želeno aktivnost, ker ste vizualni predstavi dodali še gibanje. Vajo izvajajte toliko časa, dokler ne boste lahko osredotočeni zgolj na številke. Poskusite jo nemoteno izpeljati vse do števila sto. Če ne bo šlo, si pomagajte s posnetkom.

Za lažjo predstavo in razvoj vizualizacije je vaja predstavljena v spodnjme posnetku

Ob gledanju posnetka pozornost držite na sredini ekrana.

vir: knjiga »Zdravje 1«, Nikola Grubiša


Želim izvedeti več!

Naročite se na brezplačne novice in izvedeli boste več o zdravju in osebni rasti.
Brezplačna knjiga

Naroči se na brezplačne novice in prejmi darilo - brezplačno e-knjigo.

Tečaj samouresničitve Master Key System

Hvala!
E-knjiga te čaka na vpisanem e-naslovu!

Prenesi knjigo!

Copyright 2015, Potdozdravja.net
Kontakt · Zasebnost · Pogoji uporabe