Glavni dejavniki za podaljšanje življenja 3. del

Glavni dejavniki za podaljšanje življenja 3. del

Ohranjanje vitalnih funkcij organizma

Kar vnesemo v telo, mora telo nekako obdelati. Na nekatere stvari lahko vpliva - na primer, ali bo določeno hrano prebavilo ali izločilo - na marsikaj pa ne more vplivati. Na primer, ob vdihovanju onesnaženega zraka bo telo vsrkalo vse, kar je v njem, saj nima filtra, da bi ločilo »dobre« molekule od »slabih«.

Zdrava prehrana

Zato je pomembno, da oskrbimo telo z vsem, kar potrebuje - s hrano, telesno aktivnostjo, počitkom, soncem ... - ter ga čim manj obremenjujemo z vsem, kar mu jemlje dragoceno energijo, ga slabi ali celo uničuje.

Ob tem se moramo zavedati, da nekateri kratkotrajni in načrtni stresi delujejo na telo zelo pozitivno in so celo nujni, če želimo ohranjati vitalnost ter mladostno moč in prožnost. Za primer vzemimo pospešeno bitje srca pri športnih naporih ali vadbeno obremenitev mišic.

Če bomo razmišljali v smislu »Bolj ko počivam in manj ko obremenjujem telo, bolj koristno je zanj«, se bomo hitreje starali in bomo bolj dojemljivi za bolezni ter poškodbe.

Zdaj poznamo delovanje telesa in vemo, s čim mu pomagamo in s čim ga bremenimo.

Joga in meditacija

Imejmo to v mislih ves čas. Na primer, ko stojimo pred hladilnikom ali ko v trgovini čakamo pred blagajno ter se sprašujemo, katero čokoladico bi izbrali (ker nam jih je nekdo nastavil ravno pred nos). Tudi ko zvečer bedimo in čakamo film, namesto da bi telesu omogočili krepčilen spanec, se spomnimo, kako se to odraža na telesu. Ali pa, ko razmišljamo, da bi v službi prevzeli še eno funkcijo.

Predvsem pa pričakujmo, da bomo živeli dlje, mnogo dlje, kot morda potihem menimo ali upamo. Želja in pričakovanje visoke starosti nas bosta vodila k dejavnostim, ki nas bodo ohranjale mladostne in zdrave.

vir: knjiga »Zdravje 1«, Nikola Grubiša


Želim izvedeti več!

Naročite se na brezplačne novice in izvedeli boste več o zdravju in osebni rasti.
Brezplačna knjiga

Naroči se na brezplačne novice in prejmi darilo - brezplačno e-knjigo.

Tečaj samouresničitve Master Key System

Hvala!
E-knjiga te čaka na vpisanem e-naslovu!

Prenesi knjigo!

Copyright 2015, Potdozdravja.net
Kontakt · Zasebnost · Pogoji uporabe