Kaj vpliva na našo funkcionalno starost?

Kaj vpliva na našo funkcionalno starost?

Seveda se postavlja logično vprašanje, zakaj se ljudje sploh staramo ... in kako doseči daljšo starost ob ohranjanju mladostne vitalnosti.

Peter Ragnar je v nekem intervjuju povedal, da znanstveniki ne poznajo natančno vzroka staranja. Še manj znajo razložiti, zakaj se ta proces od človeka do človeka tako močno razlikuje, včasih celo v nasprotju z vsako logiko.

Poleg kronološke starosti, ki jo merimo v letih, poznamo namreč tudi biološko ali funkcionalno starost. Ta nam pove, koliko je organizem vitalen, oziroma, koliko so organi v resnici iztrošeni in kateri kronološki starosti ustreza telo.

Na primer, nekdo s kronološko starostjo petdeset let je lahko funkcionalno star osemdeset ali pa petindvajset let. Prav funkcionalna starost pomembno vpliva na dolžino našega življenja.

funkcionalna starost

Biološko starost lahko znižamo z domala vsemi dejavnostmi, ki so obravnavane na tej strani. Obstajajo pa še drugi dejavniki, ki se nekoliko razlikujejo glede na spol. Pri moških povezujejo višjo funkcionalno starost z:

  • boljšo izobrazbo,
  • višjimi prihodki,
  • zanimivejšim delom.

Na višino funkcionalne starosti pri ženskah prav tako vpliva izobrazba, drugi kriterij pa je aktivno preživljanje prostega časa.

Raziskovalci so izločili tudi skupino žensk z najvišjo povprečno življenjsko dobo na svetu. To so premožne ženske azijskega porekla, ki živijo v Ameriki. Njihova povprečna življenjska doba znaša kar štiriindevetdeset let.

Seveda so tudi posamezniki, ki dosegajo izjemno starost, a ne sodijo v nobeno tipično skupino. Uradno najstarejša zemljanka je Francozinja Jeanne Louise Calment, ki je dočakala sto dvaindvajset let. Njena podobnost z bogatimi Azijkami je v tem, da je bila poročena s premožnim trgovcem, zato je živela umirjeno in ji nikoli ni bilo treba delati. Njeni konjički so bili tenis, kolesarjenje (kolo je poganjala vse do svojega stotega leta), plavanje, kotalkanje, igranje klavirja in obiskovanje opere.

Vsak dan je pila vino in kadila je do svojega sto sedemnajstega leta. Tudi pri hrani ni bila preveč izbirčna. Ko so jo vprašali, čemu pripisuje svojo visoko starost in mladosten videz, je omenila vsakodnevno pitje vina, oljčno olje - ki ga je dodajala vsem jedem in si z njim tudi mazala kožo - ter čokolado, ki je je vsak teden zaužila skoraj kilogram.

vir: knjiga »Zdravje 1«, Nikola Grubiša


Želim izvedeti več!

Naročite se na brezplačne novice in izvedeli boste več o zdravju in osebni rasti.
Brezplačna knjiga

Naroči se na brezplačne novice in prejmi darilo - brezplačno e-knjigo.

Tečaj samouresničitve Master Key System

Hvala!
E-knjiga te čaka na vpisanem e-naslovu!

Prenesi knjigo!

Copyright 2015, Potdozdravja.net
Kontakt · Zasebnost · Pogoji uporabe