Kolikšna je naša funkcionalna starost?

Kolikšna je naša funkcionalna starost?

Oglejmo si nekaj vaj, ki vam bodo pokazale, ali vaše telo deluje povprečno za vaša let, functional ali pa ste po funkcionalnosti organizma mlajši oziroma starejši.

Postavite se na trdo površino in stopite ob stol, mizo ali drug kos pohištva, da se boste lahko ujeli, če bo treba. Vaja je zelo enostavna, potrebovali boste zgolj uro.

Stopite skupaj in sprožite štoparico - oziroma počakajte, da sekundni kazalec pride na dvanajst. Dvignite eno nogo približno dvajset centimetrov od tal in zaprite oči. Dvignite eno nogo približno dvajset centimetrov od tal in zaprite oči. Če ste desničar, dvignite desno nogo in obratno.

Vaša naloga je čim dlje stati na eni nogi brez opore, ne da bi odprli oči.

Čeprav se zdi vaja enostavna, nekateri ljudje ne morejo ohraniti ravnotežja niti dve ali tri sekunde. Poglejmo, koliko časa bi morali vztrajati v tem položaju glede na vašo starost.

Če imate manj kot štirideset let, bi morali zdržati od enaindvajset sekund do pol minute. Ta rezultat kaže, da tudi funkcionalno dosegate svojo starost. Če ste starejši od štirideset let, pa bi morali zdržati vsaj od enajst do dvajset sekund.

Pri drugi vaji položite roko na mizo položite roko na mizo tako, da bo dlan ležala na površini. Z drugo roko se uščipnite med palcem in kazalcem ter držite kožo pet sekund. Potem opazujte, koliko časa potrebuje koža, da se povrne v prvotni položaj.

Če ste stari manj kot štirideset let, bi se morala povrniti v dveh do petih sekundah, če ste starejši, pa v petih do desetih.

S tretjo vajo lahko preverite kapaciteto pljuč. Ponovno vzemite štoparico ali uro, trikrat globoko vdihnite, četrtič pa zadržite dih. Koliko časa lahko zadržujete dih, ne da bi se posebej naprezali?

Za vse, mlajše od štirideset let, je povprečen rezultat med minuto in pol do minute in štiriinštirideset sekund. Če ste stari med štirideset in šestdeset let, bi morali zadrževati dih med minuto in petnajst sekund do minute in pol. Nad to starostno mejo pa med minuto ter minuto in štirinajst sekund.

To je le nekaj testov, ki jih za določanje funkcionalne starosti uporablja Michael F. Roizen. (On ta podatek sicer imenuje resnična starost - angl. real age). Več podobnih vaj lahko najdete na njegovi spletni strani www.RealAge.com.

vir: knjiga »Zdravje 1«, Nikola Grubiša


Želim izvedeti več!

Naročite se na brezplačne novice in izvedeli boste več o zdravju in osebni rasti.
Brezplačna knjiga

Naroči se na brezplačne novice in prejmi darilo - brezplačno e-knjigo.

Tečaj samouresničitve Master Key System

Hvala!
E-knjiga te čaka na vpisanem e-naslovu!

Prenesi knjigo!

Copyright 2015, Potdozdravja.net
Kontakt · Zasebnost · Pogoji uporabe