Peta stopnja vaje za Koncentracijo

Peta stopnja vaje za Koncentracijo

Peta stopnja je nadaljevanje četrte in po vsebini enaka tretji: štetje ob prižganem televizorju, pri čemer je treba celotni postopek opraviti v enem poskusu. To pomeni, da se boste ob vsaki misli, ki jo boste spustili v um, vrnili na začetek štetja.

Ko osvojite to stopnjo, ste pripravljeni za dejanski preizkus svoje koncentracije. V bistvu so bile vse te vaje le priprava na glavno vajo, ki pa bo zato zdaj mnogo laže izvedljiva.

Naloga je enostavna: šteli boste vdihe in izdihe, a brez vizualiziranja števil. Um bo povsem prazen, z delčkom zavesti boste zaznavali le svoje telo in štetje.

Tako stanje lahko že zdaj doživljate zjutraj, ko se zbudite. Če ste sproščeni in se istočasno zavedate, kaj se dogaja, lahko doživljate občutek budnosti, um pa je še popolnoma prazen.

Včasih to stanje traja nekaj sekund, lahko pa tudi veliko dlje. Ko se enkrat vsujejo misli in zapolnijo um, pa se je zelo težko vrniti v zavedanje praznega uma.

Če boste vaje izvajali dovolj dolgo in dosledno ter jih ne boste preskakovali, boste telo tako navadili na občutek sproščenosti, ki ga doživljate ob štetju dihov, da se boste lahko prestavili v ta občutek praktično v nekaj sekundah. Celo v zelo motečem okolju - na primer, v službi - boste samo nekajkrat zavestno vdihnili in izdihnili, pri čemer se vam bo um izpraznil.

To je bil tudi naš cilj: po želji preklopiti v stanje sproščenosti. Vanj lahko vstopimo tudi drugače, ne le z meditacijo; na primer, ob ritmičnem izvajanju športne dejavnosti (tek, hoja, kolesarjenje, plavanje ...) ali ob ukvarjanju s konjičkom.

Pravzaprav je tudi to meditacija, saj nam pomaga »izprazniti glavo«. Razlika je le v tem, da smo stanje sprostitve dosegli kot stranski učinek. Primarni cilj je bil izvajanje dejavnosti.

Pa še dodatni izziv za vse, ki želite več: vse vaje lahko izvajate tudi z odprtimi očmi in stoje. Poskusite, morda vas sploh ne bo motilo. Če vam uspe, lahko vajo opravljate praktično kjer koli, kjer se lahko sprostite: ko čakate v vrsti na banki, med vožnjo z vlakom ali avtobusom, med odmorom v pisarni in podobno. Ne izvajajte pa je v situacijah, v katerih morate ostati zbrani, na primer, med vožnjo avtomobila.

vir: knjiga »Zdravje 1«, Nikola Grubiša


Želim izvedeti več!

Naročite se na brezplačne novice in izvedeli boste več o zdravju in osebni rasti.
Brezplačna knjiga

Naroči se na brezplačne novice in prejmi darilo - brezplačno e-knjigo.

Tečaj samouresničitve Master Key System

Hvala!
E-knjiga te čaka na vpisanem e-naslovu!

Prenesi knjigo!

Copyright 2015, Potdozdravja.net
Kontakt · Zasebnost · Pogoji uporabe