Vaja za odpravljanje nepotrebnih srkbi

Vaja za odpravljanje nepotrebnih srkbi

Veliko energije nam jemljejo strahovi in skrbi. Te nas nikoli ne vodijo do rešitve, temveč z njimi izgubimo navdih, motivacijo, samozavest ...

Iz skrbi in strahov se navadno porajajo odločitve, ki dosegajo kratkoročne učinke, ne pa strateških, dolgoročnih ciljev. Pa tudi navdih in energijo bomo težko našli, če bomo imeli v mislih ves čas le najhujše, kar se lahko zgodi.

Obstaja učinkovita vaja, ki lahko pomaga ublažiti takšne težave.

Pisanje dnevnika

Vzemite zvezek, blok ali list papirja. S pisalom razdelite list na levo in desno polovico.

Na levo stran zapišite vse, kar vas skrbi. Pišite toliko časa, dokler se misli ne začnejo množično ponavljati. Če se nek strah pojavi večkrat v različni preobleki, ga lahko tudi večkrat napišete.

Potem označite tiste skrbi, na katere nimate vpliva. Torej vse, kar je povezano s preteklostjo, z neopredeljeno prihodnostjo, z dogodki na drugi strani sveta in podobnim.

Te skrbi prečrtajte in izpustite. Ker nanje nimate vpliva, se z njimi ne boste ukvarjali. Samo zaupajte, da se bo situacija ugodno rešila.

Ostale so še tiste skrbi, na katere imate vpliv. Na desno stran vsake od njih zapišite najhujši scenarij, ki se lahko v tej situaciji zgodi. Potem se odločite, ali boste zadevo reševali ali ne. Če je ne nameravate reševati, jo boste pač sprejeli in dopustili, da se bo odvila brez vaše vpletenosti po katerem koli scenariju.

Zaskrbljenost

Vendar to pomeni, da je ne boste več premlevali v glavi in želeli vplivati na razvoj dogodkov, temveč boste sprejeli, kar se bo zgodilo. Ko boste tako naslednjič zaznali v mislih to skrb, jo ustavite. Na primer, lahko si rečete: »Za tole sem se odločil, da ne bom posegal v srž problema, ker ni vredno moje energije. Naj se situacija razreši brez mene, kakor koli pač.« Dejstvo je, da lahko z logičnim pristopom zelo učinkovito vplivate na čustva in na nenadzorovane misli.

Zadeve, pri katerih ste se odločili delovati, označite po pomembnosti. Najpomembnejšo označite s številko ena, manj pomembno z dve in tako dalje.

Misel, ki ste jo označili kot najpomembnejšo, prepišite na nov list. Pod njo zapišite, kaj boste v zvezi s to situacijo naredili in kdaj. Potem vzemite urnik ali koledar ter pod izbrani datum vpišite potrebne dejavnosti, ki vas bodo pripeljale do rešitve.

Koldear

Enako naredite še za ostale skrbi, ki ste jih označili kot pomembne, oziroma vsaj za prvih pet do deset.

Zelo pomembno je, da se navodil, ki ste jih zapisali v koledar, držite do potankosti, saj z njimi poleg reševanja problema tudi ustvarjate novo navado. Če se ne boste držali napisanega, boste morda imeli še slabše mnenje o sebi.

vir: knjiga »Zdravje 1«, Nikola Grubiša


Želim izvedeti več!

Naročite se na brezplačne novice in izvedeli boste več o zdravju in osebni rasti.
Brezplačna knjiga

Naroči se na brezplačne novice in prejmi darilo - brezplačno e-knjigo.

Tečaj samouresničitve Master Key System

Hvala!
E-knjiga te čaka na vpisanem e-naslovu!

Prenesi knjigo!

Copyright 2015, Potdozdravja.net
Kontakt · Zasebnost · Pogoji uporabe