​Vaja zaključevanja nerazrešenih in nedokončanih nalog

​Vaja zaključevanja nerazrešenih in nedokončanih nalog

Stvari, ki smo jih začeli, a jih nismo zaključili, nam jemljejo energijo. Mislimo nanje, skrbi nas, kako ali kdaj se bodo razrešile in podobno. Na primer, nekaj smo kupili na spletu, a blaga še nismo prejeli, znancu smo posodili denar in nam ga še ni vrnil ter podobno.

Teh zadev se lahko sčasoma kar nabere in jemljejo nam razmeroma veliko energije. Še več, strokovnjaki predvidevajo, da nezaključene naloge - ki nas spravijo v slabo voljo, ko pomislimo nanje - lahko delujejo na nas še najbolj stresno.

Vaja je sestavljena iz dveh delov. Najprej vzemite nov list papirja in napišite vse nedokončane oziroma nerazrešene, nezaključene naloge. Sem sodijo tudi neporavnani računi z ljudmi. Upoštevajte vse: fizično nedokončane naloge, odprta ali nerazrešena razmerja, obljube, cilje in podobno.

Potem razvrstite zadeve po moči. Katere vam jemljejo največ pozornosti in energije? Misel na katere stvari vas najbolj izčrpa ali vrže iz tira? V praksi velja, da nam približno 20% stvari jemlje 80% energije.

Sledi odločitev. Preglejte spisek in se za vsako zadevo posebej odločite, ali jo boste zaključili, ali pa jo izpustili oziroma jo sprejeli ter se z njo ne boste več ukvarjali. Upoštevajte svoje občutke. Ne zapadite v skušnjavo in se ne odločite za vse pomembnejše zadeve, da jih boste izpustili - ker to ni res.

Izpustiti pomeni, da vam je prav, kakor koli se bo situacija odvijala naprej. Če vam ni vseeno, vam preostane samo druga možnost: naredite nekaj v smer razvoja dogodkov.

Ponos

Tu lahko povzroča težavo ponos, ker včasih bolj iščemo pravico in zadoščenje, kot pa razrešitev situacije. Na primer, če vas je prijatelj nekoč užalil, za kar mu še vedno niste odpustili, se odločite - ali boste zaključili zadevo ... ali boste še vedno v mislih premlevali to situacijo ter čakali, da se vam bo prijatelj opravičil?

Vse, s čimer se ne nameravate ukvarjati, enostavno sprejmite, kot da je rešeno. Ob tem morate začutiti olajšanje. To je znak, da ste zadevo izpustili. Na primer, če ste sosedu pred petimi leti posodili kosilnico, ki je ni nikoli vrnil - čeprav trdi, da jo je - se odločite. Če boste zadevo zaključili, si zamislite, da je kosilnica vrnjena.

Zaključek mora v vas vzbuditi zelo prijetna čustva. Na primer, če si rečete »Dobro, pozabil bom na kosilnico, ampak bo že prišel čas, ko mu bom dokazal ...«, s tem niste ničesar rešili, saj očitno ne nameravate pozabiti dogodka.

Če vas bodo preželi slabi občutki, je to lahko znak, da vam ni vseeno, kako se bo situacija rešila, zato v zvezi z njo raje nekaj naredite. Spomnimo se, cilj vaje je zaključiti situacijo iz preteklosti za vedno.

Nedokončane zadeve, ki jih želite rešiti, pa spremenite v dejavnosti. Kako se jih boste lotili? Kaj boste naredili najprej in kdaj boste začeli?

Zelo vas bo razbremenila že sama razčlenitev naloge na majhne cilje. Potem začnite z majhnimi koraki, vendar v vsakem primeru vztrajajte do konca.

Glede na to, da zadeve odlašate morda že leta, očitno niso zelo prijetne oziroma navdušujoče. Vendar pa so odločilne, če si želite povrniti energijo.

Še to, včasih nekatere stvari enostavno potrebujejo svoj čas. A to ne pomeni, da jih morate zato neprestano zalagati z energijo oziroma misliti nanje. Ko zgodaj spomladi posadimo seme, da bomo jeseni želi, nismo čez teden dni zaskrbljeni, ko plodov še ni na vidiku.

Veliko bolje je, da poleti pridno zalivamo, odstranjujemo škodljivce ter se veselimo letine. In ob tem zaupamo, da se situacija odvija v najboljšo smer.

vir: knjiga »Zdravje 1«, Nikola Grubiša


Želim izvedeti več!

Naročite se na brezplačne novice in izvedeli boste več o zdravju in osebni rasti.
Brezplačna knjiga

Naroči se na brezplačne novice in prejmi darilo - brezplačno e-knjigo.

Tečaj samouresničitve Master Key System

Hvala!
E-knjiga te čaka na vpisanem e-naslovu!

Prenesi knjigo!

Copyright 2015, Potdozdravja.net
Kontakt · Zasebnost · Pogoji uporabe