Zdravo mladostno telo ali zadovoljevanje trenutnih apetitov?

Zdravo mladostno telo ali zadovoljevanje trenutnih apetitov?

Znanstveniki ves čas iščejo nove načine podaljševanje življenja. Cilj ni samo dodajanje let predvideni življenjski dobi, ampak tudi povečanje kakovosti življenja v pozni starosti. Torej ni cilj le živeti dlje, temveč ob daljšem življenju ohraniti vitalne funkcije organizma.

Če pogledamo z druge strani, pa se lahko porodi vprašanje, ali smo v tem primeru na račun dolžine življenja izgubili kakovost življenja v mladih letih, se pravi v času, ko si prizadevamo dodati nekaj (deset) zdravih let. Mnogi se sprašujejo, ali se splača jesti izbrano hrano, telovaditi, spremljati svoje misli, omejiti negativnost in podobno - da bi na koncu živeli malo dlje. Postavljeni so pred dilemo, ali se splača odrekati stvarem, ki popestrijo življenje in ga naredijo lepega ... s ciljem zagotoviti si nekaj dodatnih let odrekanja.

Ljudje, ki niso osvojili ideje o zdravem življenju

Tako razmišljajo ljudje, ki niso osvojili ideje o zdravem življenjskem slogu in vse, kar počnejo dobrega za telo, jemljejo kot odrekanje nečemu: okusni hrani, prijetnemu posedanju pred televizorjem, pijači in klepetu s prijatelji v bifeju, poznim obilnim večerjam v zabavni družbi in podobno.

V tem primeru je morda res videti, da na račun enega cilja žrtvujemo drugega.

Ko osvojimo idejo o optimalnem delovanju organizma in ko čustveni, iracionalni pogled na življenje nadomestimo z zavedanjem ter odgovornostjo do svojega telesa in življenja nasploh, ugotovimo, da smo z novim življenjskim slogom manjši užitek nadomestili z večjim užitkom.

To pomeni, da na novi poti ne čutimo pomanjkanja, temveč izpolnitev. Je pa res, da to ni izpolnitev raznih strasti, odvisnosti in apetitov, temveč je najgloblje zadovoljstvo, ki izhaja iz spoznanja, da živimo v skladu z modrostjo telesa in narave. Svoje »apetite« pa zadovoljujemo na drugih področjih, kjer se ustvarjalno izražamo.

Zdravnik

Pomislimo na učitelja. Ali je bolje, da z učenci vzpostavi prijateljski odnos, jim popušča in jim deli odlične ocene ne glede na znanje - zaradi česar ga bodo imeli radi in bo verjetno najbolj priljubljeni med učitelji - ali, da je natančen, dosleden, zahteven, nepopustljiv in pravičen ... ter vzgoji učence v odgovorne, samostojne, izobražene posameznike, ki se bodo zaradi tega pozneje v življenju odlično znašli?

Ali je bolje, da zdravnik popušča pacientu in z njim razpravlja, ali bo slednji spremenil prehrano in ostale navade ... ali da ostaja načelen in vztrajen ter od pacienta brezpogojno zahteva, naj se strogo drži njegovih »neusmiljenih« navodil - s čimer mu prihrani bolezni, poškodbe, bivanje v bolnišnici ali celo podaljša življenje?

Kratkoročni cilji, ki nas zadovoljujejo v trenutku, ter dolgoročne koristi včasih ne gredo z roko v roki. Če bomo živeli v skladu z načeli zdravega življenja, bomo deležni koristi takoj, ne čez nekaj deset let, ko bomo živeli dlje ali ko bomo še vedno samostojni in pokretni, kar morda ne bi bili, če bi živeli pod vplivom trenutnih strasti, navad in zasvojenosti.

Življenje na temelju zavedanja in odgovornosti nas ohranja mladostne, čile, optimistične in polne energije. Če v življenje uvedemo spremembe, ki jih spoznavamo v tej knjigi, bomo manj bolni, piše Michael F. Roizen v knjigi "The RealAge Makover". Če bomo že »staknili« kakšno bolezen, pa se bomo prej pozdravili in tudi manj časa bomo preživeli v zdravniških čakalnicah ter bolnišnicah. Poleg tega se bo staranje upočasnilo in bo manj izrazito, dodaja Roizen.

Dejstvo je, da ima zdrav človek več od življenja. Samostojen je, mobilen, več stvari je sposoben početi in dlje lahko ohranja življenjski slog svoje mladosti, ki ga izpolnjuje.

Tu ne gre za preventivo pred boleznimi, temveč za »preventivo« pred staranjem na način, da lahko živimo enako, kot smo nekoč. Več energije, mladostni videz in počutje, zadovoljstvo s samim seboj, optimizem, motiviranost, želja po raziskovanju in ostalo, kar nam prinaša zdrav življenjski slog, so darila, ki smo jih deležni ves čas, oziroma od trenutka, ko prevzamemo odgovornost za svoje telo. Ali ni to največ vredno?

Kako bo izgledalo vaših zadnjih 10 let?

vir: knjiga »Zdravje 1«, Nikola Grubiša


Želim izvedeti več!

Naročite se na brezplačne novice in izvedeli boste več o zdravju in osebni rasti.
Brezplačna knjiga

Naroči se na brezplačne novice in prejmi darilo - brezplačno e-knjigo.

Tečaj samouresničitve Master Key System

Hvala!
E-knjiga te čaka na vpisanem e-naslovu!

Prenesi knjigo!

Copyright 2015, Potdozdravja.net
Kontakt · Zasebnost · Pogoji uporabe